Dersin Adı | Kredi-AKTS |
TDL101 TÜRK DİLİ-I | (2+0) 2 - 2 |
Dil Nedir, Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi; dil- kültür münasebeti, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişmesi ve tarihî devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçede sesler ve sınıflandırılması, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, İmlâ kuralları ve uygulaması, Noktalama işaretleri ve uygulaması, Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması, Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, Kompozisyon yazmada kullanılacak plân ve uygulaması, Türkçede isim ve fiil çekimleri, Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, Zarfların ve edatların Türkçedeki kullanış şekilleri. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1242 MATEMATİK | (2+0) 2 - 2 |
Kümeler ve küme işlemleri, Sayı kümeleri, Rasyonel sayıların ondalık gösterimi, Devirli ondalık sayılar, Sayı sistemleri ve taban aritmetiği, Mutlak değer- aralıklar, Üslü ve köklü sayılar, I. ve II. Derece denklemler ve çözümleri, I. ve II. Derece eşitsizlikler ve çözümleri. Oran ve orantı, Yüzde hesapları, Koordinat düzlemi, bağıntılar, fonksiyonlar ve özellikleri, Bazı özel fonksiyonlar ve bileşke fonksiyonu, ters fonksiyon, Doğru denklemi ve parabol, Lineer denklem sistemleri ve çözümleri, Limit ve süreklilik, Türev ve türevin uygulamaları. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | (2+0) 2 - 2 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersini Okumanın Amacı ve İnkılâp Kavramı, İnkılâp Kavramı, Atatürk’ün İnkılâp Hakkındaki Görüşü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkılışını ve Türk İnkılâbını Hazırlayan Sebeplere Toplu Bakış, İç Sebepler, Dış Sebepler, Osmanlı İmparatorluğu’nun Parçalanması, Osmanlı Devleti’nin Parçalanma Projeleri. Mondros Ateşkes Antlaşması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu ve Mustafa Kemal Paşa’nın Tepkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılması, Sakarya Zaferine Kadar Milli Mücadele, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya’dan Lozan’a. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
YBD101 YABANCI DİL- I | (2+0) 2 - 2 |
Konuşma (yabancı dili anlaşılır bir şekilde konuşabilme), dinleme-anlama (normal hızda konuşulduğunda konuşmacıdan gelen mesajı kavrayabilme), yazma (dil bilgisi ve yazım kurallarına uyarak amaca uygun yazabilme), okuma-anlama (yabacı dilde okuyabilme ve okuduğunu anlayabilme, kelime dağarcığını geliştirme). INTRODUCTION Verb "to be", Possessive Adjectives Personal Information, a / an, plurals The Classroom Vowel Sounds, This / That - These / Those Common Objects Classroom Language, Present Simple (+) and (-) Common Verb Phrases, a / an + jobs Consonant Sounds, Possessive 's Family Vocabulary. Adjectives Quite / Very, Telling the time, Present Simple Daily Routine, Adverbs of frequency Time words and expressions, Prepositions of time The date, |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1342 TEKNİK RESİM | (1+1) 2 - 2 |
Genel kavram ve standartlar, Yazı ve çizgi çalışmaları, Açı, Doğru ve yay çizimi, Geometrik çizimler, Çokgen çizimleri, Tek görünüşlü parça çizimi, Ölçek ve ölçülendirme, İzdüşüm, Görünüş çıkarma, İki ve üç görünüşlü parçalar, Özel görünüşler, Perspektif çizim yöntemleri, İzometrik perspektif, Dimetrik perspektif, Trimetrik perspektif, Bilgisayar destekli tasarım uygulamaları. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1282 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | (2+0) 2 - 2 |
Gıda bilimi; Su, yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler. Gıda teknolojisi; Bitkisel yağ, hububat, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve sebze. Gıda maddelerinin bileşimi, gıda teknolojisinde temel muhafaza prosesleri, konserve teknolojisi, meyve suyu üretim teknolojisi, şeker teknolojisi, hububat teknolojisi, alkollü içkiler teknolojisi, sirke teknolojisi, turşu teknolojisi, zeytin teknolojisi, bitkisel yağ teknolojisi, süt teknolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, gıda katkı maddeleri ve gıda güvenliği. |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1312 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ | (2+0) 2 - 2 |
Bilgisayara giriş ve temel donanım bilgisi, işletim sistemleri, Windows işletim sistemi, masaüstü nesnelerinin içerikleri ve amacı doğrultusunda kullanma, klasör ve dosya bilgisi, MS word, kelime işlemci yazılımı, MS excel, MS power point, MS internet explorer. Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı, Bellek Türleri, İşletim Sistemleri, MS DOS, Dizinler ve Alt Dizinler, Dizin İsimleri, Dosyalar ve Dosya İsimleri, DOS Komutları. Word ve Excel: Belgelerin Hazırlanması, Biçimlendirilmesi, Denetim Yazılımlarının Kullanılması, Ekleme ve Düzenleme, Belgenin Yazdırılması, Tablo Oluşturma, Karmaşık Uygulamalar, Hızlı Erişim Fonksiyonlarının Tanımlanması, Özgeçmiş ve Dilekçe Gibi Resmi Yazıların hazırlanması ve Postalanması, Oluşturulan Tablolarda Hesaplama İşlemlerinin Yapılması. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1292 LABORATUVAR TEKNİKLERİ | (2+2) 3 - 4 |
Gıda laboratuvarının tanımı, tip ve özellikleri, uyulması gereken kurallar ve laboratuvar kazaları, laboratuvarda kullanılan cam malzelmeler, filtre kağıtları ve anorganik süzme malzemeleri, yardımcı laboratuvar malzemeleri, kimyasal maddeler, çözeltiler, çözelti hazırlanması, genel aletler, fiziksel analizler, analiz işlemleri. Uygulama planı: Gıda laboratuvarının tanıtılması ve çalışma kuralları, cam malzemelerin tanıtımı, metal malzemelerin tanıtımı, ağaç ve porselen malzemelerin tanıtımı, yardımcı laboratuvar malzemelerinin tanıtımı, kimyasal maddelerin tanıtımı, çözelti hazırlanması, çözeltilerin ayarlanması, Ph metrenin ve Refraktometrenin tanıtımı ve ölçüm yapılması, Areometrelerin tanıtılması ve ölçüm, Piknometrelerle özgül ağırlık tayini, temel aletlerin tanıtımı ve kullanım ilkelerinin açıklanması. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1262 HİJYEN VE SANİTASYON | (2+0) 2 - 2 |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri, İşletme suyu ve içme sularında hijyen, Personel hijyeni, Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi, Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi, Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, Bitkisel gıda üretiminde hijyen, Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vb), Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri. Eklem bacaklılar, akarların özellikleri, böceklerin üremesi, gelişmesi ve sınıflandırılması, fare ve sıçanlar, ot tohumları, sürme hastalığı, ambar zararlıları ile savaş, ilaçlama. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1272 GENEL KİMYA | (2+0) 2 - 2 |
Temel kavramlar ve stokiometri, atom teorileri ve periyodik cetvel, kimyasal bağlar, gazlar ve gaz teorileri, sıvılar, katılar, çözeltiler ve özellikleri, termokimya, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asit ve bazlar, çözünürlük, organik kimyanın farklı yönleri, karbon bağları ve hibritleşme, organik bileşiklerin sınıflandırılması, organik temel molekül ve grupları, fonksiyonel gruplar, organik reaksiyonların sınıflandırılması ve örnekler, hidrokarbonlar ve reaksiyonları, yapı ve stereo izomeri, kompleks asit-baz sistemleri için titrasyon eğrileri, nötralleşme titrasyonlarının uygulamaları, çöktürme titrimetrisi, kompleks oluşum-titrasyonları, elektrokimyaya giriş, standart elektrot potansiyellerinin uygulamaları, yükseltgenme/indirgenme titrasyonlarının uygulamaları, potansiyometrinin teorisi, potansiyometrinin uygulamaları, gerçek örnek analizleri. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
İSGGÜV1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I | (2+0) 2 - 2 |
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve tarihçesi, İş kazaları ve sebepleri, Meslek hastalıkları ve sebepleri, İşletmelerde iş güvenliğini tehtid eden unsurlar, İş güvenliği açısından işletmenin taşıması gereken özellikler, İş güvenliğinin sağlanmasında işverene düşen görevler. İş güvenliğini sağlanmasında personele düşen görevler, İş güvenliği açısından kullanılması gereken koruyucu donanım, Tehlikeler ve sınıflandırılması, İşletmelerde yangın durumunda alınacak önlemler, İlkyardım, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1322 GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ | (2+0) 2 - 2 |
Girişimciliğin temel fonksiyonları, kobi’lerin ekonomiye ve sosyal hayata katkıları. Kobi’lerin zayıf yönleri ve Trkiye’de Kobi’lere destek sağlayan kuruluşlar. Franchising sistemi ve yatırımcıya sağlayacağı faydalar. Pazarlama ve tutundurma stratejileri. İş planı ve bölümleri. Girişimcilik ve girişimcilik süreçleri, girişimcilikte yaratıcılık (tasarım), girişimcilikte inovasyon, girişim finansmanı, iş kurma ve iş planı, iş planının hazırlanmasında çevresel faktörler ve piyasa analizi, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finans planı, risk analizi, iş planının değerlendirilmesi, iş planı geliştirme |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1302 DEĞİRMEN MAKİNELERİ-1 | (2+0) 2 - 2 |
Temizleme makinelerinin presesteki yeri ve akış şeması üzerinde gösterilmesi. Posta temizlik makineleri (Tremi, Mıknatıs, Elevatör, Posta Sösörü, Helezon vida), 1. Temizlemede kullanılan makineler (Mıknatıs, Vibro Çöp Sasör, Hava Kanalı), 1. Temizlemede kullanılan makineler (Kuru Kabuk Soyucu, Radial Tarar), 1. Temizlemede kullanılan makineler (Tiriyör, Taş Ayırıcı), 1. Temizlemede kullanılan makineler (Renk Ayırıcılar, Düşük Basınçlı Fan ve Aspirasyon Sistemleri, Zincirli Konveyör ), 1. Temizlemede kullanılan makineler (Kuru Temizleme ve Üniversal Yıkama Sistemleri), 1. Temizlemede kullanılan diğer küçük makineler (Kaskat Tarat, Disk ve Helezon ayırıcılar). 2. Temizlemede kullanılan makineler (Cebri Tav ve Otomatik Tav Makineleri), 2. Temizlemede kullanılan makineler (Yaş Kabuk Soyucu ve Çekiçli Değirmen). Temizlemede kullanılan makinelerin bakım ve onarımları. |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
AKT101 AKADEMİK YAZIM | (2+0) 2 - 2 |
Dersin yürütülmesi ile ilgili genel esaslar (akademik yazım nedir? Akademik yazımın diğer yazım türlerinden farkları nelerdir?) * Yazma eğitiminin temel ilkeleri nelerdir? (Yazmaya motive olmak, dili doğru kullanma becerisine sahip olmak, üslubun belirlenmesi/dilin şahsileşmesi, eleştirel okuma yapabilmek, öğrenilenler üzerinde düşünüp bilgiyi özümseyebilmek…), Bilimsel araştırma nasıl yapılır? [Bilimsel araştırmalarda elektronik kaynakların etkin kullanımı. Çevrimiçi arama motorlarında (Google, Yahoo, Yandex vb.) arama yapma, kütüphane ve kampüs dışından Google Akademik, Dergipark vb. açık erişim kaynaklarından ve Ebscohost, İEEE, Elseiver vb. veritabanlarından yararlanma], Yazılı anlatım nedir? Bir metnin yapısı/iskeleti nasıl oluşturulur? Metin nasıl düzenlenir?, Akademik yazıda cümle ve paragraf kurgusunun sahip olması gereken özellikler nelerdir? (Akademik bir cümlenin özellikleri nelerdir? Akademik bir paragrafın özellikleri nelerdir?), Akademik Metin Türleri A- Araştırmaya Yönelik Bilimsel Metinler • Lisans Tezi vb. (Araştırmaya yönelik bilimsel metinlerin temel özellikleri nelerdir? Bu tür akademik metinleri oluştururken nelere dikkat etmek gerekir?), Akademik Metin Türleri A- Araştırmaya Yönelik Bilimsel Metinler • Makale • Bildiri • Ansiklopedi Maddesi • Eleştiri ve Tanıtım Yazıları (Araştırmaya yönelik bilimsel metinlerin temel özellikleri nelerdir? Bu tür akademik metinleri oluştururken nelere dikkat etmek gerekir?), Akademik Metin Türleri B- Öğretime Yönelik Bilimsel Metinler • Sözlü Bilimsel Sunum • Seminer Ödevi vb. (Öğretime yönelik bilimsel metinlerin temel özellikleri nelerdir? Bu tür akademik metinleri oluştururken nelere dikkat etmek gerekir?), Akademik Yazmanın Temel Basamakları A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? * Akademik Metinlerin Ögeleri Nelerdir? (Başlık, Özet, Anahtar Kelimeler, Giriş, Yöntem, Bulgu, Tartışma, Sonuç) (Örnek akademik metin incelemesi), A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? * Başlık Yazımı ve Dikkat Edilecek Hususlar * Özet/Abstract Bölümünün Yazımı * Özet Yazımı ve Örnek İncelemeler * Anahtar Kelimelerin Seçimi, A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? * Giriş Bölümünün Yazımı ve Girişteki Temel Bileşenler ve Kurallar * Giriş Bölümünün Yazımı: Açılış Cümlesi ve Problem Durumu Yazımı, Problem Durumu, Eksiklikler Modeli, Amaç ve Alt Amaçlar, A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? * Yöntem Bölümünün Temel Bileşenleri: Desen-Model-Teknik, A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? * Bulgu Bölümü Nasıl Yazılır? * Tartışma ve Sonuç Bölümü Nasıl Yazılır?, A- Bilimsel Bir Yazı Nasıl Yazılır? Kaynak Tarama, Literatür, Alıntı ve Atıf * Kaynak Tarama ve Eleştirel Kaynak İncelemesi * Alıntı (Doğrudan ve dolaylı alıntı) * Atıf (Bağlaç ve dipnot yöntemi) * Kaynakça Hazırlama, *Akademik Yazarın Özellikleri Nelerdir? *Bilimsel Çalışmalarda Etik Kurallara Aykırı Davranışlar Nelerdir? (Uydurma, çarpıtma, aşırma, tekrar yayım, intihal… ) Bilimsel araştırma ve yayın etiği ihlalleri (Bilimsel çalışmalarda orijinallik ve benzerlik raporu, İntihal ve İntihal Denetimi |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1332 GENEL İLETİŞİM | (2+0) 2 - 2 |
Dersin tanıtımı, İletişimin tanımını, önemini, süreci. İletişim türlerini sınıflandırılması, engellerini belirlenmesi, engelleri aşma yolları. Empatik iletişim, Empatik iletişim ve dinleme becerileri ile sempatin konuları. Sözlü iletişim, süreci, önemi, sözlü iletişim türleri, avantaj ve dezavantajları. Sözsüz iletişim, süreci, önemi, türleri, avantaj ve dezavantajları. Yazılı iletişim icadı, öğeleri, avantaj ve dezavantajlarını bilir, türleri ve araçları ve uygulamaları. Yazışma türlerini, ticari ve resmi yazışmalar, resmi yazı türleri. Form yazıları ve özel yazışmalar, Özgeçmiş, dilekçe ve rapor yazma. Yazışma türlerinden iş mektupları, türleri, iş mektubu düzenleme. Örgütsel yazışma ve iş mektupları. Örgütlerde iletişimin işleyişini ve örgütlerde kullanılan iletişim araçlar. Örgütsel iletişimin anlamı, önemi, amacı ve fonksiyonları. Örgütsel iletişim yöntemleri ve araçları. Teknik iletişim. Teknik ve Teknoloji kavramı. İletişim teknolojilerindeki gelişmeler. Form düzenleme ve grafik iletişimi. İletişimde tablo ve şema kullanımı. Bilgi teknolojileri ve iletişimi. Bilgisayar ağları ile iletişim, İnternet, İntranet, Extranet ile ilgili konular. | |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
UUMT-1252 TAHIL İŞLEME TEKNOLOJISI | (2+0) 2 - 2 |
Tahılın önemi, tarihçesi, yetiştiriciliği, fiziksel özellikleri,Tahılın kimyasal özellikleri (karbonhidratlar ve tahıl teknolojisi açısından önemi), Tahılın kimyasal özellikleri (proteinler ve tahıl teknolojisi açısından önemi), Tahılın kimyasal özellikleri (yağlar, vitaminler, mineraller, enzimler ve tahıl teknolojisi açısından önemleri), Tahılın depolnması, Tahılda kalite kriterleri, Un değirmenciliği (buğdayda temizleme), Un değirmenciliği (buğdayda tavlama), Öğütme-1 (valsler), Öğütme-2 (elekler ve yardımcı elemanlar), Tahıl ürünleri-1 (ekmek), Tahıl ürünleri-2 (makarna ve erişte), Tahıl ürünleri-3 (bisküvi, kek, kraker, gofret, tarhana ), Buğday dışındaki diğer tahıl ürünlerinin değerlendirilmesi ve genel tekrar |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
KRP102 KARİYER PLANLAMA | (1+0) 1 - 2 |
Kariyer kavramı ve Kariyer planlaması, Kariyer planlamasının mesleki danışmanlıkla ilişkisi, Bireysel kariyer gelişimi ve swot analizi, Değişim Programları, Temel İletişim Becerileri, Kariyer Söyleşileri-1, Etkili İletişim Teknikleri, Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, İş görüşmesi ve staj, Kariyer Söyleşileri-2, Özel ve kamu sektörlerinde çalışma alanları, Akademik kariyer (dikey geçiş, lisansüstü eğitim), Yetenek kapısı platformu, Kariyer Söyleşileri-3, Genel değerlendirme | |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
TDL102 TÜRK DİLİ | (2+0) 2 - 2 |
Cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, Edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi ve retorik uygulamaları, Yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, Anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, İlmî yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar Türk ve dünya edebiyatlarından ve düşünce tarihinden seçilmiş örnek metinlere dayanılarak öğrencinin doğru ve güzel konuşma ve yazma yeteneğinin geliştirilmesi ve bununla ilgili retorik uygulamaları. | |
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
AİT102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ | (2+0) 2 -2 |
Eğitim ve Kültür Alanında Milli Mücadele, Sosyal ve İktisadi Alanda Milli Mücadele, Türk İnkılâbı’nın Stratejisi, Siyasi Alanda İki Büyük İnkılâp, Cumhuriyet Yönetiminin Kurulması, Cumhuriyetin İlanına Karşı Yaratılmak İstenen Tepkiler, Halifeliğin Kaldırılması, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Takrir-i Sükun Dönemi, İktisadi İnkılâp, Çok Partili Hayata Geçme Denemesi ve Bazı İç Siyasi Olaylar, Sosyal Yapıda ve Sağlık Alanında İnkılâp, Atatürk İlkeleri, Türkiye ve Atatürkçü Düşünceye Yönelik Tehditler Hakkında Bir Genel Değerlendirme, Atatürk ve Devlet Hayatı, Atatürk ve Fikir Hayatı, Bilim ve Teknolojinin Önemi, Hoşgörü, Vicdan ve Düşünce Hürriyeti, Yurtta Sulh, Cihanda Sulh, Atatürk ve Milli Eğitim, Atatürk ve Kültür Politikası, Atatürk ve Türk Tarihi, Atatürk ve Türk Dili, Atatürk ve Güzel Sanatlar, Atatürk ve Kadın Hakları, Atatürk ve Gençlik, Atatürk ve İktisat, Din ve Laiklik |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
YBD102 YABANCI DİL | (2+0) 2 - 2 |
Can / can't verb phrases like + ing, free time activities object pronouns, love stroy phrases, possessive pronouns rhyming words, past simple of "be" was / were, past simple regular verbs, past time expressions, past simple irregular verbs go, have, get, there is / there are houses and furniture, there was / there were prepositions of place, present continuous verb phrases, present simple or present continuous? Places in a city, a / an, some / any countable / uncountable nouns, how much / how many quantifiers, food and drinks revision |
|
Dersin Adı | Kredi-AKTS |
İSGGÜV2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II | (2+0) 2 - 2 |
İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve tarihçesi, İş kazaları ve sebepleri, Meslek hastalıkları ve sebepleri, İşletmelerde iş güvenliğini tehtid eden unsurlar, İş güvenliği açısından işletmenin taşıması gereken özellikler, İş güvenliğinin sağlanmasında işverene düşen görevler. İş güvenliğini sağlanmasında personele düşen görevler, İş güvenliği açısından kullanılması gereken koruyucu donanım, Tehlikeler ve sınıflandırılması, İşletmelerde yangın durumunda alınacak önlemler, İlkyardım, İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuat. |
|
Dersin Adı UUMT-2362 ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (3+0) 3 - 2 |
Öğütmenin tanımı, amaçları ve sınıflandırılması, kuru ve yaş öğütme prensipleri, yaygın kullanılan kuru ve yaş öğütme proseslerinin karşılaştırılması, kaliteli bir öğütme teknolojisi seçimi ve tasarımında tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin rolü ve önemi, öğütme verimi ve kalitesi. Öğütülecek materyalin temini, değirmenci açısından buğday kalitesi, buğday kabulü ve kontrolü, yabancı maddelerin sınıflandırılması, yabancı maddeleri ayırma yöntemleri, temizlenme diyagramı ve akış kontrol, temizlemede kullanılan aletler, buğdayın tavlanması. Öğütme işlemi yapan makineler, Öğütmeye etkili faktörler, Öğütme yüzeyi, Kırma sistemi, Kırma materyalinin elenmesi ve sınıflandırılması, Kırma sisteminde ruşeym ayırma, Kepek temizleme, Kırma ekstraksiyon kalite faktörleri, Ön kırma ve kazıma sistemleri, İrmik temizleme sistemleri, Redüksiyon sistemi, Kuyruk redüksiyonları, Redüksiyon sisteminde ruşeym ve yan ürünlerin ayrılması. | |
Dersin Adı UUMT-2352 TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (3+1) 4 - 3 |
Yumuşak buğday ununun özellikleri, Ekmek yapımında kullanılan İngradientler, Ekmek katkı maddeleri, Ekmek yapım teknikleri, Fırın sanitasyonu. Bisküvi üretimi, Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Bisküvi hamurunun hazırlanması, Bisküvi hamur tipleri ve özellikleri, Bisküvi hamurunun şekillendirilmesi, Bisküvinin pişirilmesi ve ambalajlanması, Kraker üretimi, Kek üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, Kullanılan ekipmanlar, Kek üretim yöntemleri, Ambalajlama. |
|
Dersin Adı UUMT-2472 İŞLETME YÖNETİMİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
İşletme yönetimi ile ilgili kavramların, uygulamaların, teorilerin incelenmesi. | |
Dersin Adı UUMT-2443 MAKARNA TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Sert buğday ve irmik özellikleri, İrmiğin protein yapısı, Protein yapısının kaliteye etkisi, Makarna Üretimi, Makarna üretiminde kullanılan diğer maddeler ve özellikleri, Hammaddelerin kaliteye etkisi, Makarna üretiminde kullanılan ekipmanlar, Makarnada yoğurma aşamaları, Makarnanın kurutulması, Makarnanın ambalajlanması, Makarnanın kalite kriterleri, Kalite kriterlerini etkileyen etmenler, Bulgur üretimi. |
|
Dersin Adı UUMT-2433 BULGUR TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Bulgurun Tanımı ve Özellikleri, Bulgur Çeşitleri, Bulgurun Hammaddesi. Bulgur Üretme; Buğdayı Temizleme, Kaynatma, Dinlendirme, Süzme, Bulguru kaynatmada kullanılan ekipmanlar; Bölümleri, Kullanımı ve Ayarları, Temizlik ve Bakımı. Buğdayı Kurutma; Amacı, Kurutma Aşamaları, Kullanılan Ekipmanlar, Bölümleri, Kullanımı ve Ayarları, Temizlik ve Bakımı, Yapılan Kontroller |
|
Dersin Adı UUMT-2413 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (CAD) |
Kredi-AKTS (1+1) 2 - 2 |
Üç boyutlu çizim program komutları ve CAD yazılımını çalıştırma, Menü ve araç çubuklarının kullanma, Taslak çizim yapmak ve taslak çizim komutlarının çalıştırma, Taslak ölçülendirme komutlarının kullanım, Üç boyutlu katı modelleme yapmak, Döndürerek katı oluşturma ve süpürerek katı oluşturma, Katı modellerde aynalama, Üç boyutlu yüzey modelleme. Üç boyutlu model montajı, Üç boyutlu modelin teknik resmini oluşturmak, Temel görünüşün oluşturulması, Yardımcı görünüşlerin oluşturulması ve görünüşlerin, ölçülendirilmesi, CAD yazılımları arası veri dönüşümleri yapmak |
|
Dersin Adı UUMT-2392 STAJ |
Kredi-AKTS (0+0) 0 - 5 |
Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, NEÜ’nin “Staj Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. |
|
Dersin Adı UUMT-2372 TAHIL ÜRÜNLERİ DEPOLAMA VE SİLOLAMA |
Kredi-AKTS (3+0) 3 - 2 |
Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyonu, buğdayın kimyasal kompozisyonu, depolanması tahıl depolarını hazırlama, depo çeşitleri ve özellikleri, depo donanımları ve kayıtları, depoları depolamaya hazırlama; depoların temizliği ve bakımı, ambar zararlıları, ambar zararlıları ile mücadele metotları, tahıl deposunda haşerenin kontrolü, depo kontrolleri, tahılları dökme. Yöntemiyle depolama; tahılları depolamanın amacı, depolanmada tahıl tanesinde meydana gelen değişimler, depolamayı etkileyen etmenler, depolama problemleri, tahılları dökme yığın olarak depolama, toprak altında depolama, tahılları çuvallarla depolama, tahılları ambarda ve hangarda depolama. Ambar ve hangarlar, ambar ve hangar kayıtları, tahılları ambar ve hangarda depolamada dikkat edilecek hususlar, ambar ve hangarda depolama aşamaları, ambar ve |
hangarda tahıl depolama problemleri. Tahılları silolarda depolama; silo çeşitleri ve özellikleri, ahşap silolar ve özellikleri, beton silolar ve özellikleri, çelik silolar ve özellikleri, silo kayıtları, siloların temizlik ve bakımı, rutin kontroller. |
|
Dersin Adı UUMT-2402 DEĞİRMEN MAKİNELERİ-II |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Öğütmede kullanılan makinelerinin presesteki yeri ve akış şeması üzerinde gösterilmesi, Öğütmede kullanılan makineler (Valsler, Kare İrmik Kırıcılar, Kepek Fırçası, Tambur Detaşör, Un için Böcek Öldürücü), Eleme Sistemleri (Elekler, Kontrol Eleği, İrmik Sasörleri,). Öğütmede taşıma gurubu makineleri (Yüksek Basınçlı Fan “Pnömatik Fan”, Jet Filtre, Siklon, Hava Kilidi, Eklüs, Tüp Helezon Taşıyıcı). Paketleme Makineleri (Eklüs, Randıman Kantarı, Karusel Paketleme Makinesi, Tek Ağızlı Paketleme Makinesi, Otomatik Paçal Makinesi). Değirmen makinaları üretim teknolojilerinin, kamu ve özel işletmelerin ziyaret edilmesi ile uygulamalı bir şekilde incelenmesi. Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretimi yapılan işletmelerde güncel proseslerin öğrenilmesi. Öğütme ve paketleme kullanılan makinelerin bakım ve onarımları. |
|
Dersin Adı UUMT-2383 GIDA KATKI MADDELERİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi. |
|
Dersin Adı UUMT-2424 ELEKTRİK BİLGİSİ VE ELEKTRİFİKASYON |
Kredi-AKTS (1+1) 2 - 2 |
Elektriğin temel esasları; Elektriğin tarihçesi ve diğer enerji türlerine göre üstünlükleri, Elektrik üretiminde kullanılan kaynaklar, Atomun yapısı, Elektrik Yükü, Elektrik Alanı, Elektrik Akımı, Elektrik akımının etkileri. Doğru akım esasları, Ohm kanunu, Kirşof kanunları, Devre çözüm yöntemleri, DC kaynaklar, Elektro Manyetizma, DC motorlar. Alternatif akım esasları; Alternatif akım, AC devrelerinde, bobinler, AC devrelerinde kapasitörler, Alternatif akım devreleri, Transformatörler, AC motorlar |
|
Dersin Adı UUMT-2482 MESLEKİ İNGİLİZCE |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Report Design: General Principals and Types of Reports, Research Paper: Research Techniques, Library Skills, Report Outline and Format, Report Format: Preparation of Drafts, Sentence Format, and Physical Make-up of the Research Report or Paper, Formal Correspondence: Business Letters, Memorandums, Letters of Inquiry or Request, Format and Mechanics of Letters Investigative and Action Reports: The Design and Laboratory Reports, Specifications and Proposals |
Dersin Adı UUMT-3312 TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ -II |
Kredi-AKTS (3+0) 4 - 4 |
Uygulama; Bin tane ve hektolitre ağırlığı tayini, Kuru madde miktarı tayini, Kül miktarı tayini, Bisküvinin fiziksel analizleri, Bisküvide yağ tayini, Bisküvide protein tayini, Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddelerin etkisini test etme. Yumuşak buğdayda farinograf kurve yorumları, Yumuşak buğdayda ekstensograf kurve yorumları, Bisküvi pişirme testi, Bisküvi duyusal analizleri, Kek pişirme testi, kek duyusal analizleri. |
|
Dersin Adı UUMT-3322 TAHIL ÜRÜNLERİNDE ANALİTİK KALİTE KONTROL |
Kredi-AKTS (2+2) 3 - 3 |
Tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, sorgum vb) ve tahıl ürünlerinden (ekmek, makarna, bisküvi, kek, bulgur, kahvaltılık tahıllar vb) numune alma yöntemleri, bunların fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal, teknolojik ve reolojik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleri, bu analiz metotlarından elde edilen bulguların kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirilmesi. |
|
Dersin Adı UUMT-3332 DİYAGRAM TEKNİĞİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 -2 |
Semboller, diyagram hazırlama tekniği, kuru ve yaş sistem, temizleme diyagramlarının hazırlanması, silo kapasitelerinin tespiti, yabancı madde değerlendirme, aspirasyon tertibatına ait boru çapları ve basınç kayıplarının tespiti. Semboller, un diyagramı hazırlama tekniği, irmik sasörlü diyagramlar, pasajlara göre un analizleri ve tip tespiti, boru montaj planları, elek kasa diyagramları, vals top diş özellikleri ve vals diyagramları. |
|
Dersin Adı UUMT-3342 TEMEL PASTACILIK |
Kredi-AKTS (3+1) 4 - 4 |
Pastane labratuvarı tanıma, Ekipman bilgisi edinme, Mekanik aletleri tanıma, Krem patiseri çeşitlerini öğrenme, sütlü ürünleri tanıma, Krema çeşitlerini tanıma, çikolota çesitlerini tanıma, mareng çesitlerini tanıma, makaron uygulama, pataşu hamur çesitleri öğrenme, ekler yapımı, profiterol yapımı,tart çeşitleri uygulama |
|
Dersin Adı UUMT-3354 NİŞASTA VE ŞEKER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Nişastanin kimyasal ve fiziksel yapısı, granüler yapısı, organizasyonu, model sistemler, Kristal ve amorf yapılar, X-ışını kırınım desenleri, çift kırınım, farklı botanik kaynaklardan elde edilen nişastaların özellikleri, nişastanin aşırı ve sınırlı miktardaki su ile ısıtılması, çirişlenme, jelleşeme, retrogradasyon, nişastayı degrade eden enzimler, nişasta modifikasyonu, farklı tiplerdeki modifiye nişastalar, |
|
Dersin Adı UUMT-3362 BESLENME BİLGİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Beslenme Durumu ve Önemi, Gıda Bileşenleri ve Besinlerin Görevleri, Duygular ve Besin Seçimi, Metabolizma, İnsan Vücudunun Yapısı ve Bileşimi, Beslenme Açısından Enerji, Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Su, Mineraller, Besleyici Olmayan Maddeler, Gıda Maddelerinin Kalitesi, İnsanların Durumuna Uygun Beslenme, Beslenme Şekilleri Günlük Yemek Planlarının Hazırlanması, Toplu Beslenme Endüstrisi, Gıda Zehirlenmeleri |
|
Dersin Adı UUMT-3372 OTOMASYON VE KONTROL SİSTEMLERİ |
Kredi-AKTS (3+0) 3 - 3 |
Lojik devreler; Genel Kavramlar, Lojik devre elemanları, Lojik devre tasarımı. Elektrik kumanda devreleri; Genel Kavramlar, Elektrik kumanda devre elemanları, Elektrik kumanda devre tasarımı. Pnömatik devreler; Genel kavramlar, Pnömatik devre elemanları, Pnömatik devre tasarımı. Hidrolik devreler; Genel kavramlar, Hidrolik devre elemanları, Hidrolik devre tasarımı. PLC; PLC iç yapısı, PLC devre elemanları. HMI; HMI yazılımları, İletişim arabirimleri, Operatör panelleri. PLC programlama teknikleri; PLC de programlama mantığı, Kontrol programı türleri, PLC program yazılım dilleri, LADDER. Öğütme ve yem endüstrilerinde kullanılan paket programların tanıtımı ve kullanımı, işletme otomasyonunda kullanılan yazılımların özellikleri, otomasyon programı hazırlama ve modifikasyonu. |
|
Dersin Adı UUMT-3383 BUTİK PASTA VE ÇİKOLATA ÜRETİMİ |
Kredi-AKTS (1+2) 2 - 2 |
Temel pastacılık ürünlerine ek olarak, pasta ve diğer hamur işleri, pandispanya ve diğer pasta tabanı hamurları, pasta kaplama, şeker hamuru yapımı ve renklendirme ve süsleme ile modelleme ve figür yapma tekniklerinin uygulamalı olarak gösterimi. |
|
Dersin Adı UUMT-3413 YEM TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Yem Teknolojisi nedir? Ekonomik botanik nedir? Besin bitkileri I., Besin bitkileri II., Sebzeler, Meyveler, Yağ bitkileri , Endüstri bitkileri , Endüstri bitkileri; Orman ürünleri, tanen, boya, kauçuk, reçine, zamk vb. elde edilen bitkiler, Endüstri bitkileri; Yağ ve mum elde edilen bitkiler, Baharat bitkileri, Uyarıcı bitkiler, Süs bitkileri. |
|
Dersin Adı GNLÇLŞ GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI |
Kredi-AKTS (1+2) 2 - 2 |
Öğrencilerin gönüllülük, sorumluluk, yönetim ve organizasyon gibi kavramların anlatılması yoluyla toplumsal farkındalık düzeyini artırmak üzere teorik ve uygulamaları çalışmaları içerir. |
|
Dersin Adı UUMT-3453 PROSES UYGULAMALARI-II |
Kredi-AKTS (1+2) 2 - 2 |
Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretim teknolojilerinin, kamu ve özel işletmelerin ziyaret edilmesi ile uygulamalı bir şekilde incelenmesi. Un ve Unlu mamuller, değirmen makinaları üretimi yapılan işletmelerde güncel proseslerin öğrenilmesi |
|
Dersin Adı UUMT-3473 PROJE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Projenin tanımı ve temel özellikleri, Projenin amaçları, türleri. Ses getiren büyük projelerin incelenmesi, Proje Aşamaları, Proje Kısıtları, Projenin özellikleri, Proje Süreci ve Proje Araçları, Planlama ve projeleme arasındaki farklıklar. Proje başarısını etkileyen faktörler | |
Dersin Adı UUMT-3422 GIDA MEVZUATI |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Mevzuata giriş, gıda mevzuatının tanımı ve tarihçesi. Gıda mevzuatı ve temel kavramları. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu. Türk Gıda Kodeksi (Yönetmelikler, Tebliğler). Gıda güvenliği ve gıda mevzuata. Gıda Standartları (TSE, FAO, WHO, Codex Alimentarius Komisyonu, JECFA). Kalite sistemleri (ISO 22000, HACCP, GAP, GMP, GHP). Uluslararası gıda güvenliği. |
|
Dersin Adı UUMT-3432 BİSKÜVİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve teknik özellikleri. Bisküvi, kraker, kek, gofret üretim aşamaları. |
Dersin Adı UUMT-3463 İLERİ GIDA ANALİZLERİ |
Kredi-AKTS (2+0) 2 - 2 |
Maddenin bileşimi ve yapısı hakkında bilgi edinebilmek için, spektroskopik ve kromatografik yöntemler ile nicel ve nitel analizlerin öğrenilmesi, bunun için modern cihazlar hakkında teorik bilgileri edinmek ve uygulamalarını yapmak |
Dersin Adı UUMT-4412 BİTİRME PROJESİ |
Kredi-AKTS (0+2) 1 - 2 |
Mezun olacak ikinci sınıf öğrencilerine, grup çalışması halinde bitirme ödevi verilmesi. Bu ödev gördükleri teknoloji dersleri ile ilgili olarak verilmiş bir bitirme projesidir. İnternette araştırma yapma, kütüphaneleri araştırma, farklı üniversitelerden bilgi toplayabilme, bilgisayar kullanımını öğrenme, tez yazım kurallarını öğretmeye yöneliktir. Bilimsel çalışmaların yazımında dikkat edilecek hususlar, literatür tarama, veri toplama, bulguların literatür verileri ile karsılaştırılması, yazım kuralları, derlemelerin yazılması, araştırma çalışmalarının yazılması, bilimsel çalışmaların sunusu. |
|
Dersin Adı UUMT-4442 MESLEKİ UYGULAMA-1 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4472 MESLEKİ UYGULAMA-2 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4502 MESLEKİ UYGULAMA-3 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4532 MESLEKİ UYGULAMA-4 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4562 MESLEKİ UYGULAMA-5 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4592 MESLEKİ UYGULAMA-6 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru |
ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. | |
Dersin Adı UUMT-4622 MESLEKİ UYGULAMA-7 |
Kredi-AKTS (5+0) 5 - 4 |
Öğrenciler mesleki alanına yakın bir firma/kurumda ya da gıda mühendisi/ ziraat mühendisi / gıda teknikeri bulunduran bir kurum/kuruluşta gözlem yapar. Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması. Temizleme sistemi, kuru ve yaş sistem uygulamaları, yabancı maddelerin incelenmesi, öğütme ünitesi, vals ayarlan, sistem akış kontrolü. Vals top ayarları, top diş özelliklerinin incelenmesi, elekler, kasaların incelenmesi, filtre ve pnömatik hava tertibatı, çuvallama ve satışla ilgili uygulamalar. |
|
Dersin Adı UUMT-4602 FIRIN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Fırın ürünlerinde kullanılan hammaddeler ve teknik özellikleri. Uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, Alternatif fırın ürünleri. |
|
Dersin Adı UUMT-4582 UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Unlu mamuller hakkında genel bilgiler; unlu mamul üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler, unlu mamul üretiminin temel aşamaları; muhtelif unlu mamullerin üretimi; unlu mamullerin muhafazası; sıcak ve soğuk tatlılar; tatlı türleri ve hazırlanmaları, tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu |
|
Dersin Adı UUMT-4492 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETIMI |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
İnsan Kaynakları Yönetimine Genel Bakış. Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. İnsan Kaynaklarının Stratejik Rol ve Önemi. İnsan Kaynakları Planlaması. İş Analizi. Personel İşe Alma, Seçme ve Yerleştirme. Eğitim ve Geliştirme. Performans Yönetimi ve Performans Değerlendirmesi. Kariyer Yönetimi. Ücretlendirme Yönetimi. |
|
Dersin Adı UUMT-4552 BAKLAGİL KİMYASI VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Baklagillerin Üretimi ve Tüketimi. Baklagillerin Sınıflandırılması ve Önemli Baklagiller. Baklagillerin Kimyasal Bileşim ve Besinsel Değeri. Baklagillerin Fonksiyonel Özellikleri ve Fizyolojik Etkileri. Baklagillerdeki Antibesinsel Bileşikler. Baklagil Ürünlerinde Hasat ve Depolama. Baklagil İşleme Metotları. Baklagil Ürünleri. |
|
Dersin Adı UUMT-4482 PROSES KONTROL |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Proses ve kontrol kavramları. Günümüz sanayisinde var olan çeşitli proseslerle ilgili bilgilerin verilmesi. Bir prosesin kontrol aşamalarının belirlenmesi. Kontrol için kullanılan ölçme ve algılama ekipmanları. Gelişmiş kontrol yöntemleri ve algoritmaları. |
|
Dersin Adı UUMT-4512 KAHVALTILIK TAHIL ÜRÜNLERI ÜRETIM TEKNOLOJISI |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Kullanılan Hammaddeler. Kahvaltılık Tahıl Üretim Teknolojileri. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Karıştırma ve Pişirme. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Temperleme, Levhalama ve Kızartma. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Ekstrüzyon ve Ekstrüderler. Kahvaltılık Tahıl Üretiminde Kaplama, Ambalajlama, Zenginleştirme ve Koruma, Kalite Kontrol. |
|
Dersin Adı UUMT-4542 FERMENTE HUBUBAT ÜRÜNLERI |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Fermente Ürünlerin Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi. Hammaddeler. Fermentasyon Mikroorganizmaları. Asit ve Maya Fermentasyonları. Ekmek, Boza, Tarhana ve diğer fermente tahıl ürünlerinin üretimi. |
|
Dersin Adı UUMT-4452 HUBUBAT EKONOMİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Tarım Ekonomisi uygulamalarında enflasyon, nominal fiyat, nispi fiyat, arz ve talep kavramlarını kullanmak, tartışmak ve tanımlamak, Verilerin grafiksel analizlerini ve grafik çizme tekniklerini kullanmak ve geliştirmek, Marjinal analiz yöntemini kullanarak üretim kararı ile ilgili girdi ve çıktıların karın maksimum olduğu miktarını belirlemek, Tarım ekonomisi uygulamalarında karar verirken ekonomik etkinlik kavramını kullanabilmek ve hesaplamak, Ekonomik sistemin bir toplum için yerine getirmesi gereken fonksiyonlarını tartışmak ve listelemek, Karma ve serbest piyasa sisteminin özelliklerini tartışmak ve listelemek, Hükümetler tarafından kullanılan ve makro ekonomiyi etkileyen politika araçları, temel parasal ve mali politikaları tartışmak ve tanımlamak, Tarımsal Üretim ve ürünlerin özelliklerini açıklayabilme |
Dersin Adı UUMT-4463 ENERJİ YÖNETİMİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Genel tanımlamalar. Türkiye’nin ve Dünyanın genel enerji durumu. Enerji ve kütle denklikleri. Değirmencilikte enerji yönetimi ve ekonomik analiz uygulamaları. Buğday temizleme, taşıma, öğütme ve eleme sistemlerinde enerji yönetimi. |
|
Dersin Adı UUMT-4602 FIRIN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Fırın ürünlerinde kullanılan hammaddeler ve teknik özellikleri. Uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, Alternatif fırın ürünleri. |
|
Dersin Adı UUMT-4613 EKONOMİK BİTKİLER VE TOHUMCULUK |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Ekonomik botanik nedir? Faydalı bitkilerin önemli familyaları ve taksonomik çeşitliliği konusunda temel bilgilerin verilmesi ve faydalı bitkilerin sınıflandırılması (Ekonomik olarak kullanılan, ekonomik olmayan ve zararlı bitkiler). Besin bitkilerinin tanıtımı ve gruplandırılması (tahıl, yağ, sebze, ve meyve bitkileri.) Tahıl bitkileri (hububat bitkileri). Bitkilerin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları. Sebze bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları. Yağ bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (yağlı tohumlar). Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (yaş meyvalar). Meyve bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (kuru meyvalar). Baharat bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları. Uyarıcı bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (kahve, çay, kakao, kola, koka, tütün). Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (esans veren bitkiler, reçine veren bitkiler, kauçuk veren bitkiler). Endüstri bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (devam), (sınai yağ bitkileri, boya ve tanen bitkileri, lif bitkileri). Tıbbi bitkilerinin sistematik özellikleri, besin içerikleri, kullanım alanları (Alternatif Bitkileri Değerlendirme ). |
|
Dersin Adı UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Kredi-AKTS (4+1) 5 - 4 |
Unlu mamuller hakkında genel bilgiler; unlu mamul üretiminde kullanılan temel araç ve gereçler, unlu mamul üretiminin temel aşamaları; muhtelif unlu mamullerin üretimi; unlu mamullerin muhafazası; sıcak ve soğuk tatlılar; tatlı türleri ve hazırlanmaları, tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu. |