“Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” Paneli

18.04.2014

Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör konferans salonunda “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” konulu panel düzenlendi. Panele; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Muhsin Kar, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. H.Ferhan Nizamlıoğlu  ve Doç. Dr. Yasin Bilim ile Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık katıldı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhsin Kar, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. H.Ferhan Nizamlıoğlu’nun selamlama konuşmalarının ardından, Selçuklu Mutfağı Kitabı yazarı Araştırmacı, Şef Aşçı Ömür Akkor panelin başlangıcında salondaki öğrencilere, yemek konusunda eğitim almadığını kendisine, yemeklere olan merakı sonucunda kapıların aralandığını söyleyerek, öğrencilere hitaben, bu kadar uzman bir kadroyla eğitim aldıkları için çok şanslı olduklarını belirtti.

Panelistler; Yazar ve İş Kadını Saime Yardımcı “Konya Yemekleri-Bağ Evinin Asırlık Sırları”, yemek tarihi araştırmacısı, Yazar ve Sosyal Medya Uzmanı Tolunay Sandıkçıoğlu “Hititlerden Bugünlere Anadolu Mutfağı” ve Emir-i Çeşnigir Ulaş Tekerkaya ise “Selçuklu ve Mevlevi Mutfağından Günümüze” konulu söyleşi yaptılar.

İş Kadını ve Yazar Saime Yardımcı konuşmasında; Meram’ın Konya Kültürü açısından büyük önem taşıdığını belirterek kendisinin de birçok yemeği bağ evinde öğrendiğini söyledi. Yemek kültürünün nesilden nesle aktarılması gerektiğine dikkat çekerek kır menekşeleriyle örtülmüş bulgur pilavı, terhun çorbası, vişne tiridi, yumurtalı güneyik salatası ve iğde reçeli gibi asırlık lezzetlerin hazırlanışından bahsederek bu tatların unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Yazar ve sosyal Medya Uzmanı Tolunay Sandıkçıoğlu ise; Hititlerin tahıl tüketimi hakkında tahılın besleyici yönünden bahsederken çok çeşitli hitit ekmeklerinin olduğunu ve Hititlerin sürekli savaş halinde olmalarından dolayı bu yönde beslendiklerini söyledi. Sandıkçıoğlu, yiyeceklerini pişirme yerlerini, gündelik hayatta kullandıkları kap kacakları ve Hitit ekmeklerini slayt eşliğinde anlatarak Hititlerin keçi kulaklarını bile yediklerini zira hayvanın hiçbir yerini ziyan etmediklerini belirtti.

Emir-i Çeşnigir Ulaş Tekerkaya ise; İşletmecisi ve aynı zamanda baş aşçısı olduğu Somatcı fihi ma fih restoranında  Mevlevi yemekleri ikram ettiklerine dikkat çekerek, Konya’da henüz yeterince tanınmadıklarını söyledi. Mevlevi kültürüne binaen ikram edilenlerden sirkencübin şerbetinin bal ve sirke içerdiğini yemek öncesi verilmesinin sebebinin iştah açıcı olduğunu ifade ederek Mevleviliğin de Konya’nın Selçuklular ve Osmanlılar gibi kültürel mirasına ayrıca zenginlik kattığını söyledi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği ve programın sonunda katılımcıların sorularının cevaplandığı panel, panelistlere plaket takdim edilmesiyle son buldu.

 

Paylaş
HABERLER