Üniversitemizde Rengârenk İftar

21.06.2016

Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde öğrenim gören 45 farklı ülkeden 30’u mezun, toplam 230 öğrenci iftarda bir araya geldi.

İftar programı sonrasında öğrencilere seslenen KONDİL Müdürü Prof. Dr. Kemal Özcan bu yıl, 12 senedir düzenlenen Türkçe Konuşma Yarışmasında öğrencileri Mısırlı Mümin Elhoseny’nin birinci olarak büyük bir başarıya imza attığını vurguladı ve mezun olacak tüm öğrencilere başarılar diledi.

Konya’nın ilk Türkçe Öğretimi Merkezi olan KONDİL’in her geçen gün bir önceki yılın deneyimiyle başarısını artırdığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu yıl alınan birincilik ödülü ile de bu başarının taçlandığını kaydetti. Türkiye’de ramazanın farklı yaşandığını ifade eden Şeker, Dünyada gerek ateş altında gerekse yiyeceği olmadan iftar edenlerin olduğunu hatırlattı ve “Onların da bir an önce refaha kavuşmalarını, güzel bir şekilde ramazan orucunu tutmalarını ve hayatlarını güzel ortamlarda sürdürmelerini Allah’tan niyaz ediyoruz.” dedi. Şeker, tüm öğrencilere akademik hayatlarında ve gelecekte başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ülkelerinden Uzakta Farklı Bir İftar Yaşadılar

Türkiye genelinde gerçekleştirilen 21 üniversiteden öğrencinin katıldığı Türkçe Konuşma Yarışmasında birinci olan Mümin Elhoseny ülkelerindeki Ramazan kültürü ile Türkiye’dekinin farklı olduğunu söyledi. “Mısırda alıştığımız iftar, sahur ve teravih kültürü burada yok. Örneğin siz teravihi 20 rekât kılıyorsunuz ama biz 8 rekât kılıyoruz ama güzel oluyor biz de alıştık ve rahat yaşıyoruz.” diyen Elhoseny Konya’ya alıştıkları ve sevdiklerini vurgulayarak bu şehirden ayrılmak istemediklerini belirtti.

Bangladeşli Nur Uddin Hamim de ülkelerindeki yemek kültürü ile Türkiye’dekinin çok farklı olduğunu anlattı. “Bizim sahurda yediğimiz ağır ve özenli yemekleri siz iftarda yiyorsunuz, bizim iftarda yaptığımız kahvaltı tarzı yemeği de siz sahurda yiyorsunuz. İlk gün aileme sahurdaki yemeğin fotoğrafını çekip attığımda onlar da çok şaşırdı.” diyen Hamim her açıdan farklı olan bu kültürü tanıdığı için mutlu olduğunu vurguladı.

Kırgızistanlı Orozberk Akun Uulu da kendi ülkesiyle Türkiye’nin ramazan kültürünün benzediğini ifade etti. İlk defa açık havada iftar yaptığını söyleyen Uulu: “Bizde genellikle evlerde, kafe ve lokantaların içinde yeniliyor böyle dışarda yemek yok. Bu bana çok farklı ama güzel geldi.” dedi.

Hindistanlı Ömer Parambilpeedıkakkal da yemek kültürlerinin çok farklı olduğunu ve ülkelerinde teravih namazından sonra özel yemekler yenildiğini anlattı. Hindistan’da sahurda her gün pilav yediklerini belirten Parambilpeedıkakkal Türkiye’de yaşamaktan dolayı mutlu olduğunu vurguladı. 

Paylaş